Εκδηλώσεις


“Workshop Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Φλώρινα”

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στους χώρους του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης και ο WRO Hellas Δυτικής Μακεδονίας και περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες:

  • Εκπαιδευτική Ρομποτικής με Lego Wedo 2 για το Δημοτικό Σχολείο
  • Arduino, TinkerCAD και 3D εκτύπωση για Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
  • Πρακτικά θέματα οργάνωση εργαστηρίου ρομποτικής

1η θεματική: Εκπαιδευτική Ρομποτική με Lego Wedo 2 για το Δημοτικό Σχολείο.

Η πρώτη θεματική αφορούσε κυρίως εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστίασε στην αξιοποίηση των σετ Lego Wedo 2 τα οποία παρέλαβαν τα σχολεία της περιφέρειας μας.

Σχεδίαση – κατασκευή

Χρήσιμες διευθύνσεις για έμπνευση. Σχέδια μαθήματος, οδηγίες κατασκευών και προγράμματα που μπορούν να αποτελέσουν βάση για να χτίσουμε το μάθημα μας στην τάξη.

Προγραμματισμός κατασκευών

Η κεντρική μονάδα που βρίσκεται στο σετ Lego Wedo 2 επικοινωνεί με υπολογιστές, laptop και tablet μέσω bluetooth. Υπάρχει η επίσημη εφαρμογή Lego Wedo 2 την οποία μπορούμε να την κατεβάσετε δωρεάν για να προγραμματίσουμε την μονάδα σας.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Scratch, είτε τη νέα έκδοση είτε την έκδοση 2.0. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε την έκδοση 2.0 τότε θα χρειαστούμε και το βοηθητικό πρόγραμμα S2botApp for Scratch. Υπάρχει μια πολύ αναλυτική παρουσίαση από συνάδερφο εκπαιδευτικό με τα βήματα που απαιτούνται.

2η θεματική: Arduino – TinkerCAD – 3D εκτύπωση

Η δεύτερη θεματική του εργαστηρίου απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και αφορά την αξιοποίηση της πλατφόρμας TinkerCAD σε συνεργασία με το Arduino.

3D σχεδίαση

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα TinkerCAD για να σχεδιάσουμε τα δικά μας αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να τα εκτυπώσουμε σε 3Δ εκτυπωτή, να τα κόψουμε σε μηχάνημα CNC ή απλά να τα κατασκευάσουμε με απλά υλικά χειροτεχνίας. Το TinkerCAD επίσης μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μαθητικούς λογαριασμούς και να δημιουργήσουμε τάξεις.

  • Πλατφόρμα TinkerCAD.
  • Λογισμικό Repetier Host για την εκτύπωση 3Δ αντικειμένων σε 3Δ εκτυπωτές τύπου RepRap.
  • Τhingiverse. Δικτυακός τόπος με εκατοντάδες τρισδιάστατα αντικείμενα τα οποία μπορούμε να εκτυπώσουμε απευθείας σε 3Δ εκτυπωτή, ή να τα εισάγουμε στο TinkerCAD και να τα τροποποιήσουμε.

Προγραμματισμός Arduino

Στην πλατφόρμα TinkeCAD, εκτός από την τρισδιάστατη σχεδίαση μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτοματισμούς και κυκλώματα με το Arduino, να τα προγραμματίσουμε χρησιμοποιώντας μπλοκ και να παρατηρήσουμε στον προσομοιωτή την συμπεριφορά τους. Τέλος μπορούμε να κατεβάσουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας και να το φορτώσουμε στο Arduino χρησιμοποιώντας το δικό του περιβάλλον.

Εισηγητής

Αρβανιτάκης Γιάννης – Εκπαιδευτικός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης

Αμαραντίδου Κυριακή – Εκπαιδευτικός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Ατματζίδου Μελίνα – Υπεύθυνη WRO Hellas Δυτικής Μακεδονίας

Αρβανιτάκης Γιάννης – Υπεύθυνος Ν. Φλώρινας

Γούλα Μαρία – Υπεύθυνη Ν. Κοζάνης

Λιάμπα Θεοδούλα – Υπεύθυνη Ν. Γρεβενών

Ηλιάδης Παύλος – Υπεύθυνος κατηγορίας ΕΠΑΛ

Φωτογραφικό υλικό


“Η ρομποτική στην Δυτική Μακεδονία”

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου  2019 στις 18:00, στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπαιδευτικών με θέμα “Η ρομποτική στην Δυτική Μακεδονία”.


“Ρομποτική στην τάξη”

Την Παρασκευή 25/01/2019 στην Κοζάνη, στις 16.00 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Καραμανλή & Λυγερής,  και

το Σάββατο 26/01/2019 στην Φλώρινα, στις 10:15 στο Μικρό Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο “Ρομποτική στην τάξη”, στα πλαίσια του 5ου Περιφερειακού Διαγωνισμού Ρομποτικής Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα του διαγωνισμόυ θα το βρείτε εδώ.


“Lego Wedo / Διαγωνισμοί WRO Hellas”

Την Πέμπτη 29/11/2018, στην πόλη τον Γρεβενον  στις 17:00 στο ΕΠΑΛ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο “Lego Wedo / Διαγωνισμοί WRO Hellas”.

Με ομιλητές:

Δημήτρης Τζήμας, ΣΕΕ Πληροφορικής Δυτ. Μακεδονίας
Θεοδούλα Λιάμπα, Εκπαιδευτικός πληροφορικής


“Εκπαιδευτική Ρομποτική”

Την Πέμπτη 06/12/2018, στο 1ο Δημοτικό και  Νηπιαγωγείο Μουρικίου-Εμπορίου στις 14:00θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο “Εκπαιδευτική Ρομποτική”.

Με ομιλητές:

Δημήτρης Τζήμας, ΣΕΕ Πληροφορικής Δυτ. Μακεδονίας

Mar 10, 2020 | Posted by | Comments Off on Εκδηλώσεις